Pasal apa saya panggil kari ni kari daging utara, pasal...saya dapat resepi dari orang utara yang duk kat Kubang Pasu, zaman-zaman awal 90an kalau tak silap, pasal kat surat tulisan tangan yang disertakan resepi tu tak dak tulis haribulan,laa ni tak tau crita, pasal dah lost contact, nak contact semula, alamat yang ada kat surat tu pun tak lengkap, surat tu masih ada dalam simpanan saya lagi, mudah-mudahan Siti Hajar dan keluarga, sihat walafiatlah hendaknya.....Aminnnnn........
KARI DAGING UTARA-Amy - Resipi asal : Siti Hajar Yaacub - Kubang Pasu
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
600 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 paket rempah kari daging *- jadikan pes + kerisek
2 sudu besar kerisik*
2 keping asam gelugor
6 cawan santan (3 cawan santan cair, 3 cawan santan pekat)
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam, gula secukup rasa
6 cawan santan (3 cawan santan cair, 3 cawan santan pekat)
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam, gula secukup rasa
¼ cawan minyak masak
Bahan digiling/kisar untuk menumis:
10 ulas bawang merah
Bahan digiling/kisar untuk menumis:
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia – hiris
1 inci halia – hiris
1 camca besar jintan manis
3 biji buah pelaga
Bahan tumis yang lain:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 tangkai daun kari
Cara-cara:
1. Panaskan minyak.Tumis bahan tumis hingga
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 tangkai daun kari
Cara-cara:
1. Panaskan minyak.Tumis bahan tumis hingga
wangi dan perang.
Masukkan pes rempah kari bercampur kerisek
dan masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan cair, daging dan dikacau rata.
2. Masukkan santan cair, daging dan dikacau rata.
Masukkan kentang dan asam gelugor.
Masak hingga daging dan kentang empuk.
3. Setelah daging dan kentang empuk,
3. Setelah daging dan kentang empuk,
masukkan pati santan dan masak hingga mendidih.
Reneh seketika hingga pecah minyak.
Rasakan garam gula.
No comments:
Post a Comment