Bahan-bahan Ayam Madu
6 ketul ayam
10 tangkai lada kering
1/2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
6 cmb gula
2 cmb madu
1 cmt garam
1/2 cwn minyak masak
1 cmb cuka
6 ketul ayam
10 tangkai lada kering
1/2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
6 cmb gula
2 cmb madu
1 cmt garam
1/2 cwn minyak masak
1 cmb cuka
Cara membuat ayam madu
1. Goreng ayam mengikut cara anda sendiri.
Mamak biasanya goreng menggunakan tepung yang tebal.
2. Kisar lada kering, bawang besar,
bawang putih, halia sehingga hancur.
3. Panaskan minyak dan tumiskkan kullit kayu manis,
bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
4. Setelah harum, tumiskan bahan kisar.
Kacau sehingga lada betul-betul garing.
5. Masukkan gula, madu, cuka dan garam.
Jika terlalu kering, masukkan 1/4 cawan air dahulu
sebelum dimasukkan gula dan madu.
6. Akhir sekali, masukkan ayam goreng
dan digaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Tip masakan komersial dari Cikgu ERT Norasikin Basri
1. Saya sangat suka menggunakan ayam
yang digoreng tepung yang tebal
kerana tepung ini akan kembang
apabila digaulkan dengan kuah ayam madu.
Rasa kuah ayam madu akan meresap dalam tepung.
2. Anda boleh menggoreng ayam dengan
mana-mana tepung ayam goreng segera
yang terdapat dipasaran.
Campurkan dengan sedikit rempah kari
supaya sesuai dengan ciri-ciri masakan India.
3. Harga madu memang mahal,
jadi untuk menjimatkan kos,
menggunakan 2 cmb madu sudah mencukupi
dan ditambah dengan gula.
Dapatkan madu yang mempunyai warna gelap
dengan rasa yang kuat.
Kalau dapat, guna madu yang telah
disimpan beberapa tahun.
Guna sikit pun dah terasa.
4. Boleh gunakan serai tetapi
jangan sekali-kali dikisar.
Tumis bersama rempah penumis.
Begitu juga dengan daun kari.
5. Gula akan membuatkan ayam madu
lebih berkilat tetapi gula mudah hangus
dan berketul bila bercampur dengan minyak panas.
Jadi jangan masukkan gula jika kuahnya kering.
Masukkan air terlebih dahulu.
Lebihkan air jika ingin ayam madu yang lebih berkuah.
Perasakan semua dengan seimbang.
6. Hias la sikit ayam madu tu.
Taburkan daun saderi
atau bawang goreng pun ok.
terliur!!
ReplyDeleteYang..cubalah masak ikut resepi ni...sedap yang oiii.!!!..Resepi dari cikgu sek ERT Johor Bharu...memang mabeles...atau Yang ni tengah pregnant...kalau terliur kesian juga!!
ReplyDeleteNmpk mcm sdp.
ReplyDelete