Tuesday, March 13, 2012

Udang Cocktail


Ini salad kegemaran saya, tapi bila mengingatkan yang udanglah paling tinggi kolesterol, terpaksalah diketepikan rasa suka tu... tak boleh nak  dimakan selalu...saya letakkan resepi salad kegemaran saya ni..resepi ni ..bukan susah pun.... 

UDANG COCKTAIL  - AMY.
Bahan-bahannya:-

300 gm udang (kukus+garam+lada sulah)
100 gm mayonis*
50 gm sos tomato* (* boleh ganti dengan sos Thousand Island)
Sedikit gula + air limau nipis @ lemon
Daun salad

Cara:-
      1.          Gaul mayonis dan sos tomato.
            Perahkan jus lemon dan bubuh
            sedikit gula dan serbuk lada sulah. 
            (* Boleh guna terus sos
            thousand Island)
   
       2.           Udang yang telah siap dikukus,
             di buang kepala dan kulitnya,
             cuma asingkan sedikit untuk
             hiasan tanpa dibuang kulit udang. 
     
            3.         Hiaskan gelas cocktail dengan
             daun salad.

    4.         Letakkan udang di atas
          daun salad dan curahkan sos tadi.  

        5.          Hias dengan udang yang diasing tadi.

        6.          Sejukkan sebelum dihidang.


* Cara hiasan terpulang kepada kreativiti masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails