1 ekor ikan siakap/kerapu
Garam, kunyit dan tepung jagung
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
3 cm halia
Bahan lain:-
3 sudu besar cili kisar/cili kering
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 cawan air
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Perahan limau kasturi
Bahan hiasan:-
1 mangkuk campuran nanas (dlm tin tos airnya)
Sedikit daun bawang/daun sup
1 biji tomato – potong baji
1 biji karot - dihiris
Cara:-
1. Bersihkan ikan, lumur garam dan kunyit,
salut dengan tepung jagung.
2. Goreng ikan hingga garing dan
letak dalam piring hidangan.
3. Untuk sos:- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar dan kacau hingga
pecah minyak (biar garing).
5. Masukkan sos cili dan sos tomato, gula,
juga garam dan jus limau kasturi dan air.
6. Biar mendidih baru dimasukkan potongan nanas,
tomato hiris , karot, kacau sekejap
dan angkat agar sayur tidak layu.
7. Tuang kuah diatas ikan dan taburkan
daun bawang/sup, sedia dihidang.
* Saya tak bubuh cili capsicum, timun,
sebab yang ada ni pun dah macam-macam
sayur, yang nak makan sayurannya mak
dengan ayahnya...anak-anak segala
sayuran di tolaknya ketepi,
jadi bubuh sayuran yang ada ni
pun cukup untuk memenuhi syarat je....
terliuuurrrrrrr!!!
ReplyDeleteTerliuurrr..!!! meleleh..jgn tak meleleh..miahahaha..nak bagi dah lama habis, kalu dak boleh gak bagi...he..he..he
ReplyDelete