1 ekor ikan siakap/kerapu
 Garam, kunyit dan tepung jagung
 5 biji bawang merah
 5 biji bawang putih
 3 cm halia
 Bahan lain:-
 3  sudu besar cili kisar/cili kering
 3 sudu besar sos cili
 3 sudu besar sos tomato
 3 cawan air 
 1 sudu besar gula 
 Garam secukup rasa
 Perahan limau kasturi 
 Bahan hiasan:-
 1 mangkuk campuran nanas (dlm tin tos airnya)
 Sedikit daun bawang/daun sup
 1 biji tomato – potong baji
 1 biji karot - dihiris
 Cara:-
1.       Bersihkan ikan, lumur garam dan kunyit, 
      salut dengan tepung jagung.
2.      Goreng ikan hingga garing dan 
      letak dalam piring hidangan.
3.      Untuk sos:- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
4.      Masukkan cili kisar dan kacau hingga
      pecah minyak (biar garing).
5.     Masukkan sos cili dan sos tomato, gula,
     juga garam dan jus limau kasturi dan air.
6.     Biar mendidih baru dimasukkan potongan nanas, 
     tomato hiris , karot, kacau sekejap 
     dan angkat agar sayur tidak layu.
      7.  Tuang kuah diatas ikan dan taburkan 
           daun bawang/sup, sedia dihidang. 
           *  Saya tak bubuh cili capsicum, timun,
             sebab yang ada ni pun dah macam-macam
             sayur, yang nak makan sayurannya mak
             dengan ayahnya...anak-anak segala
             sayuran di tolaknya ketepi,
             jadi bubuh sayuran yang ada ni 
             pun cukup untuk memenuhi syarat je.... 

terliuuurrrrrrr!!!
ReplyDeleteTerliuurrr..!!! meleleh..jgn tak meleleh..miahahaha..nak bagi dah lama habis, kalu dak boleh gak bagi...he..he..he
ReplyDelete