Ini satu lagi rendang kesukaan saya, daging campur paru...
RENDANG CAMPUR - Amy
Bahan A
600gm daging – bersihkan dan dipotong kecil
500 gm paru –rebus, potong dan gaul dengan garam
6 cawan santan (2 biji kelapa)
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air asam ajwa
Gula kabung secukupnya
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
2 helai daun limau purut (dikoyak)
Bahan B (Dikisar)
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
25 tangkai cili kering
10 biji cili api
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Caranya :-
1. Sediakan kuali, tuangkan santan,
bahan kisar, biar hingga mendidih.
2. Masukkan daging, daun kunyit
serta daun limau purut
3. Didihkan lagi hingga pekat, masukkan paru
yang telah direbus, kacau rata.
4. Masukkan garam, gula kabung
dan air asam jawa.serta kerisek
5. Masakkan hingga semua bahan lembut
6. Apabila sudah naik minyak dan pekat
boleh diangkat dan hidangkan
* Tips:- Untuk lembutkan daging, perap potongan daging
dengan mentimun yang dihiris-hiris, 2- 3 jam.
No comments:
Post a Comment