RENDANG PEDAS PERAK
– Buku resepi kakak tahun 80an
Bahan-bahan:-
1 ekor ayam (potong 18)
2 cawan santan
3 batang serai - diketuk
1 keping gula kabung (yang tebalnya 1/2 inci)
1/2 cawan kerisik
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Bahan Kisar:-
10 - 15 biji cili padi
3 sudu besar cili kering kisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 / 2 inci lengkuas
1 / 2 inci halia
1 / 2 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
Cara:-
Campurkan ayam dengan bahan-bahan
kisar di dalam kuali.
Gaul rata dan masak sebentar
ayam dengan api perlahan.
Kemudian masukkan santan,
asam gelugor dan serai ketuk.
Masak dan gaul sekali sekala.
Biarkan mendidih dan santan agak surut.
Masukkan kerisek, garam dan gula kabung.
Masak lagi sambil dikacau sesekali
hingga kuah rendang pekat
dan bersalut dengan ayam.
Masukkan daun kunyit yang dihiris tadi dan tutup api.
Kacau rata daun kunyit dengan ayam tadi.
Angkat dan hidangkan
dan ini buku resepi lama tu...
Buku resepi lama tu lah yang best... bahannya masih ori...follower 36.
ReplyDelete