Friday, October 4, 2013

Bingka Durian

Sebenarnya beli durian nak buat serawa makan dengan
roti atau pulut...tapi sebab dah makan tak hengat donia
tinggal beberapa ulas aje...ekekeke..., jadi buatlah bingka..
Nak tergelak..nasib baik tak hangit..udah dalam oven
boleh terlupa..leka dengan keje sekolah si Ira.. Si Ira
terjerit...(ibu!!!!kuih ibu dalam oven!!!)...haa kelam kabut,
bangun....ambik engko!!!!  Adunan ni dapat banyak jugak
2 acuan bahulu pecah lapan dan satu loyang lupa la
ukurannya..

BINGKA DURIAN - Amy
Resepi ambil dari Yatiememories
Bahan-Bahan
3 biji telur
1 cawan santan pekat
2 1/4 cawan air 
2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan
Cara-Cara
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang
    9x9 inci  atau acuan bahulu pecah lapan dengan
    mentega. Ketepikan...
2. Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam
    satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua
    bersatu.
3. Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata.
    Blender semuanya.
 4. Panaskan loyang yang telah di lenser tadi. Lebih
    Kurang 3 minit
5.  Keluarkan loyang yang telah dipanaskan,tuang
     Adunan ke dalam Loyang, tabor bijan jika suka.
6. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Ikut oven
    Masing-masing.
7. Sejukkan setelah masak, kemudian bolehlah di potong
    dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails