Sunday, October 6, 2013

Kerang Tumis Sambal Belacan


Kerang Tumis Sambal Belacan - Amy.
Bahan-bahan:
1 kilo kerang
Bahan Sambal Belacan:
5 biji cili merah  ( dikisar )
8 biji cili api (dikisar)
1 biji tomato (dikisar )
1 inci belacan yang sudah dibakar ( dikisar )
3 sudu air asam jawa
Bahan Tumis:
1 labu bawang besar (  dihiris )
1 biji cili merah (dihiris)
1 batang serai ( diketuk )
Garam dan gula secukupnya
Cara :
1. Bahan sambal ditumbuk, kecuali air asam.
   Tumbuk lumat atau separuh lumat. (Terpulang).
2. Kemudian masukkan air asam jawa, kacau sebati.
   Letak ketepi.
3. Kerang dibersihkan dan toskan.
4. Tumis bahan hirisan dan serai ketuk.
5. Bubuh garam dan gula secukup rasa.Masukkan kerang.
6. Masukkan sedikit air kemudian kacau kerang tadi
    hingga masak.
7. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails