Kerang
Tumis Sambal Belacan - Amy.
Bahan-bahan:
1
kilo kerang
Bahan
Sambal Belacan:
5
biji cili merah ( dikisar )
8
biji cili api (dikisar)
1
biji tomato (dikisar )
1
inci belacan yang sudah dibakar ( dikisar )
3
sudu air asam jawa
Bahan
Tumis:
1
labu bawang besar ( dihiris )
1
biji cili merah (dihiris)
1
batang serai ( diketuk )
Garam
dan gula secukupnya
Cara
:
1.
Bahan sambal ditumbuk, kecuali air asam.
Tumbuk lumat atau separuh lumat.
(Terpulang).
2.
Kemudian masukkan air asam jawa, kacau sebati.
Letak ketepi.
3.
Kerang dibersihkan dan toskan.
4.
Tumis bahan hirisan dan serai ketuk.
5.
Bubuh garam dan gula secukup rasa.Masukkan kerang.
6.
Masukkan sedikit air kemudian kacau kerang tadi
hingga masak.
7.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment