Petai Tumis Pedas Bersantan - Amy
Bahan kisar:
3 biji cili merah
3 biji cili merah
10 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
Bahan lain:
1 biji bawang besar - dihiris
3 keping papan petai – dihiris bersama kulit.
1/2 cawan ikan bilis
1/2 cawan santan
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar - dihiris
3 keping papan petai – dihiris bersama kulit.
1/2 cawan ikan bilis
1/2 cawan santan
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1.
Panaskan sedikit minyak.
2.
Gorengkan petai, sekejap kemudian toskan.
3.
Goreng ikan bilis – toskan.
4.
Tumis bahan kisar hingga garing.
5.
Masukkan santan – biar pecah minyak.
6.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7.
Masukkan petai, ikan bilis dan gaul rata.
8.
Biar kering sedikit, baru angkat.
No comments:
Post a Comment