Tuesday, October 22, 2013

Petai Tumis Pedas Bersantan

Makan dengan nasi putih...sedapnyerrrrrrrrrrr!!!!

Petai Tumis Pedas Bersantan - Amy
Bahan kisar:
3 biji cili merah
10 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan

Bahan lain:
1 biji bawang besar - dihiris
3 keping papan petai – dihiris bersama kulit.
1/2 cawan ikan bilis
1/2 cawan santan
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.     Panaskan sedikit minyak.
2.     Gorengkan petai, sekejap kemudian toskan.
3.     Goreng ikan bilis – toskan.
4.     Tumis bahan kisar hingga garing.
5.     Masukkan santan – biar pecah minyak.
6.     Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7.     Masukkan petai, ikan bilis dan gaul rata.
8.     Biar kering sedikit, baru angkat.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails