Monday, October 21, 2013

Crunchy Cornflakes Raisin - Hasil Tangan Iqa Najiha

Satu lagi kudapan yang tau-tau aje dah habis...

Crunchy Cornflakes Raisin – Iqa Najiha
Bahan-bahan:
170 gm tepung gandum
100 gm majerin
70 gm gula kastor
1 biji telur
30 gm susu tepung
50 gm kismis
50 gm cornflakes
1 / 2 sudu teh serbuk penaik
1 / 2 sudu teh esen vanilla
Cara:
1.  Ayak tepung gandum, tepung susu dan serbuk 
   penaik.
2.  Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut.
3.  Putarkan majerin dan gula kastor sehingga sebati.
4.  Masukkan telur dan esen vanilla dan putarkan lagi.
5.  Masukkan tepung campuran tadi sedikit demi 
   sedikit. Gaul sehingga menjadi doh. 
6. Seterusnya masukkan kismis, emping jagung dan 
   gaul sebati.
7.  Griskan dulang pembakar,kemudian sudukan doh, 
   letak atas dulang pembakar.
8.  Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 C selama 15
   –20 minit.
9.  Simpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails