Satu lagi kudapan yang tau-tau aje dah habis...
Crunchy
Cornflakes Raisin – Iqa Najiha
Bahan-bahan:
170
gm tepung gandum
100
gm majerin
70
gm gula kastor
1
biji telur
30
gm susu tepung
50
gm kismis
50
gm cornflakes
1
/ 2 sudu teh serbuk penaik
1
/ 2 sudu teh esen vanilla
Cara:
1. Ayak
tepung gandum, tepung susu dan serbuk
penaik.
2. Campurkan
ketiga-tiga bahan tersebut.
3. Putarkan
majerin dan gula kastor sehingga sebati.
4. Masukkan
telur dan esen vanilla dan putarkan lagi.
5. Masukkan
tepung campuran tadi sedikit demi
sedikit. Gaul sehingga
menjadi doh.
6. Seterusnya masukkan kismis, emping jagung dan
gaul sebati.
7. Griskan
dulang pembakar,kemudian sudukan doh,
letak atas dulang pembakar.
8. Bakar
dalam ketuhar pada suhu 160 C selama 15
–20 minit.
9. Simpan
dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment