and the gang yang sewaktu dengannya ataupun
nasi putih...
Acar Telur Puyuh – Amy
Bahan-bahan:-
2
biji timun
1
batang lobak merah
3
biji cili merah
6
batang cili hijau
7
ulas bawang merah
4
ulas bawang putih
1
cawan kacang tanah
½
cawan udang kering - direndam
1
cawan minyak masak
1
sudu besar biji sawi
1
inci halia
30
biji telur puyuh
1 sudu besar cuka / jus limau
1
cawan gula merah
1/2 cawan cili kisar/giling
Garam
secukupnya
Cara
1. Telur
direbus, kemudian buang kulitnya
dan digoreng sekejap.
2. Timun,
lobak dihiris ikut suka.
3. Cili
merah, cili hijau di belah empat.
4. Timun, lobak, cili merah, cili hijau direndam
dalam air kapur selama 1 jam. Kemudian
toskan.
toskan.
5. Bawang
merah, bawang putih dan halia
dan udang kering dikisar.
dan udang kering dikisar.
6. Panaskan
minyak tumiskan bahan dikisar
hingga naik bau.
7. Masukkan
cili kisar tumis dengan api
perlahan.
8. Kemudian
masukkan 3 cawan air, serta
cuka/jus limau, kacang tanah, gula merah,
garam secukup rasa.
garam secukup rasa.
9. Bila
bahan- bahan sudah masak baru
masukkan telur puyuh dan
biji sawi.
No comments:
Post a Comment