Monday, October 28, 2013

Acar Telur Puyuh...Sedap nyerr!!!!

Lauk acar yang sedap dimakan dengan nasi minyak
and the gang yang sewaktu dengannya ataupun 
nasi putih...

Acar Telur Puyuh – Amy
Bahan-bahan:-
2 biji timun
1 batang lobak merah
3 biji cili merah
6 batang cili hijau
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cawan kacang tanah
½ cawan udang kering - direndam
1 cawan minyak masak
1 sudu besar biji sawi
1 inci halia
30 biji telur puyuh
1 sudu besar cuka / jus limau
1 cawan gula merah
1/2 cawan cili kisar/giling
Garam secukupnya
Cara
         1.         Telur direbus, kemudian buang kulitnya 
              dan digoreng sekejap. 
2.         Timun, lobak dihiris ikut suka.
3.         Cili merah, cili hijau di belah empat.
4.       Timun, lobak, cili merah, cili hijau direndam 
     dalam air kapur selama 1 jam. Kemudian
     toskan.
5.         Bawang merah, bawang putih dan halia 
     dan udang kering dikisar.
6.          Panaskan minyak tumiskan bahan dikisar 
     hingga naik bau.
7.          Masukkan cili kisar tumis dengan api 
     perlahan.
8.          Kemudian masukkan 3 cawan air, serta 
     cuka/jus limau, kacang tanah, gula merah, 
     garam secukup rasa.
9.           Bila bahan- bahan sudah masak baru 
     masukkan telur puyuh dan biji sawi.
10. Masukkan timun dan lobak merah serta
     cili tadi, kacau sebati dan angkat untuk 
     dihidang.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails