Char Kuey Teow Kerang- Amy
Resepi
asal dari - Roman Holiday.
Bahan-bahan
- Untuk dua orang.
300
g kuey Teow
150
g tauge
150
g udang
150
g kerang
3
biji telur
2
biji bawang, potong
1
sudu makan bawang putih cincang
2-3
sudu makan minyak
cili
secukupnya
daun
kucai
Sos:
1/
2 sdm. kicap
1/
2 sdt. garam
1/
4 tsp. pati ayam
Sejemput
lada putih
Kicap
pekat
Kaedah:
.
Panaskan minyak, tumis bawang putih, goreng hingga
wangi, tambah pasta cabai.
.
Tambah udang, goreng hingga masak.
.
Tambah kuey teow, kacau rata.
.
Tambah kerang dan rencah sos, daun kucai
goreng, aduk
rata.
.
Ketepikan kuey teow ke samping, tambah sedikit minyak
dan pecahkan telur.
.
Goreng bersama-sama dengan kuey teow.
.
Terakhir tambahkan bawang, tauge dan goreng hingga
kering .
No comments:
Post a Comment