Wednesday, May 9, 2012

Asam Pedas Daging

Dah lama tak masukkan entry masak -memasak....
cubalah resepi ni... 
Asam Pedas Daging
600 g daging tetel ( dipotong dan dibersihkan)
1/2 cawan air asam jawa pekat
2 -3 tangkai daun kesum
garam secukupnya
gula secukupnya
serbuk perasa

Bahan kisar
20 biji cili kering – di rendam
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
sedikit belacan – jika suka

Cara penyediaan
1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging, kacau seketika dan 

    masukkan sedikit air ( bergantung pada banyak
    mana kuah yg anda inginkan ).
3. Masak hingga daging empuk.
4. Masukkan air asam jawa dan sesuaikan rasa.
5. Masak lagi hingga kuah sedikit pekat 

    dan masukkan daun kesum. 
    Diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih.




No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails