Friday, May 25, 2012

Puding Roti Caramel





PUDING ROTI CARAMEL
Oleh Amy: Resepi asal dari yani@MR.
Bahan:-
* untuk caramel *
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
2 sudu besar air suam
* untuk puding *
2 keping roti - sapu butter dan bakar pada suhu 180 deg.C
4 biji telor
600 ml susu segar
8 sudu besar gula halus
sedikit esen vanila
sedikit kismis
Cara membuatnya:-
Potong roti yang telah dibakar sebesar 1 - 2 cm. Ketepikan.
Sapukan bekas caramel dengan butter.
Untuk karamel - masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk.
Panaskan hingga perang. Kemudian tutup api dan curahkan 2 sudu air suam. Kacau dan tuangkan karamel dalam bekas.
Dalam bekas lain, masukkan telor, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masukkan bahan ikut urutan supaya senang sebati.
Kemudian tapiskan sebatian ini ke alam acauan yang ada karamel tadi.
Letakkan kepingan roti tadi dan tabur kismis.
Letakkan acaun ini ke dalam dulang yg berisi air suam dan letak dulang tersebut atas periuk kukus.
Kukus selama 15 - 20 minit (bergantung kepada bekas puding jugak..)

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails