Friday, May 25, 2012

Pergedil Daging





Pergedil Daging - Amy

Bahan-bahannya
1 kilo kentang (dikupas kulitnya,dipotong segi / bulat)
250 gram daging cincang (goreng hingga kering)
2 biji telur (utk mencelup pergedil
1/2 cawan bawang goreng (secukupnya)
1-2 tangkai daun sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
secukup minyak utk menggoreng

Cara-Cara
Panaskan minyak dalam kuali.
Goreng kentang yang telah dipotong segi/bulat
Angkat setelah kentang masak. Toskan.
Kemudian tumbuk sehingga lumat.
Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng,  & garam.
Gaul hingga rata dan sebati.
Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn telur sebelum digoreng dalam minyak panas.
Minyak, biar betul-betul panas,kalau tak bergedil senang pecah.

Tips: Untuk mengelakkan pergedil pecah,jangan balik bergedil sehingga ia betul-betul garing.
* Sedap makan begitu saja atau dengan Soto. 


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails