Tuesday, May 29, 2012

Kerabu Jantung Pisang Bersantan


KERABU JANTUNG PISANG BERSANTAN -Amy.

Bahan

1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya - bancuh dengan air suam/masak
1 s/k gula

Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai cili api
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam

Cara:
1. Santan masak dengan bahan kisar- jangan sampai pecah minyak, bila mendidih angkat.
2. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa. 
3. Rasakan masin & manis kerabu ini. 
4. Hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails