Nasi Lemak Sempoi - Amy
Bahan-bahan:
2 cawan beras Basmathi @ beras biasa
1 cawan santan pekat
2 cawan beras Basmathi @ beras biasa
1 cawan santan pekat
1
½ cawan air (ikut kualiti beras)
2
– 3 helai daun pandan
Sedikit
garam
Bahan
di mayang halus:
½
inci halia
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara
membuatnya:-
1.Halia, bawang merah dan bawang putih
1.Halia, bawang merah dan bawang putih
di
mayang/hiris halus, ketepikan.
2.Beras
basmathi di cuci dan toskan, kalau beras
biasa cuci seperti biasa.
3.Masukkan beras yang telah ditoskan tadi
3.Masukkan beras yang telah ditoskan tadi
ke dalam periuk letrik, masukkan juga air
dan
santan pekat.
4.Masukkan juga daun pandan dan sedikit garam.
4.Masukkan juga daun pandan dan sedikit garam.
5.Masukkan
pula bahan-bahan yang telah di mayang
halus tadi.
6.Kacau rata dan masaklah seperti biasa.
6.Kacau rata dan masaklah seperti biasa.
*Rasanya tetap enak walaupun hanya sedikit santan
yang digunakan. Beras basmathi adalah beras
kegemaran saya bila masak nasi lemak.Kebetulan
masa masak nasi lemak ni stok sayur timun tak
ada...lagipun saya dan anak-anak tak makan timun,
jadi...nasi lemaknya tanpa timun.
Sambal
Nasi Lemak - Amy
Bahan
dikisar:
8 tangkai cili kering –
telah di buang bijinya
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit belacan bakar
½ cawan ikan bilis
Bahan lain:
Sedikit asam jawa - untuk air asam
1 biji bawang besar
Garam dan gula secukup
rasa
Cara:-
1. Bahan – bahan di kisar
letak ketepi.
2. Bawang besar dihiris membulat.
3. Panaskan sedikit minyak,
masukkan
bahan-bahan yang telah dikisar tadi,
Tumis hingga naik bau atau hingga
garing(keluar minyak) masak dengan
api perlahan).
4. Setelah itu masukkan air
asam jawa,
garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan hirisan bawang,
kacau
sebati dan angkat.
* Anak saya si Iqa tak suka sambal
yang dalamnya ikan bilis *sekor-sekor
dia lebih suka sambal kosong.Jadi
saya buat sambal yang tetap ada
ikan bilis tapi dikisar.
amboiii....sedappp!!
ReplyDelete