Pengat Pisang Ubi Keledek – Amy.
4 – 5 biji pisang tanduk,
potong serong
2 cawan santan pekat
½ buku gula kabung
7 sudu besar gula putih
1 -2 helai daun pandan
2 cawan santan pekat
½ buku gula kabung
7 sudu besar gula putih
1 -2 helai daun pandan
2 sudu besar sagu mata ikan-
rendam biar kembang
2 cawan air
sedikit garam
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Rebus air bersama ubi keledek yang telah
dipotong dadu tadi sehingga empuk.
2. Kemudian masukkan gula
kabung, gula pasir,
juga daun pandan.
3. Masukkan santan, sagu mata ikan, sedikit
3. Masukkan santan, sagu mata ikan, sedikit
garam juga pisang tanduk yang telah dipotong
serong
tadi, kacau rata, biarkan mendidih.
4.Setelah
mendidih angkat dan hidangkan.* Ubi keledek boleh diganti dengan ubi kayu,
manis pengat ni boleh diubah mengikut citarasa
masing-masing. Sesiapa yang ingin mencuba..
Selamat mencuba!!!!.
sedap nyerr....
ReplyDeleteSedap mmg sedap ....cubalah
Delete