Tuesday, January 8, 2013

Pengat Pisang Ubi Keledek


Pengat Pisang Ubi Keledek – Amy.

Bahan bahan :
1 biji ubi keledek, potong dadu (kecil-kecil)
4 – 5 biji pisang tanduk, potong serong
2 cawan santan pekat
½ buku gula kabung
7 sudu besar gula putih
1 -2 helai daun pandan
2 sudu besar sagu mata ikan- rendam biar kembang
2 cawan air
sedikit garam

Cara membuatnya:
1. Rebus air bersama ubi keledek yang telah
   dipotong dadu tadi sehingga empuk.
2. Kemudian masukkan gula kabung, gula pasir,
    juga daun pandan.
3. Masukkan santan, sagu mata ikan, sedikit
   garam juga pisang tanduk yang telah dipotong
   serong tadi, kacau rata, biarkan mendidih.
 4.Setelah mendidih angkat dan hidangkan.

* Ubi keledek boleh diganti dengan ubi kayu, 
manis pengat ni boleh diubah mengikut citarasa 
masing-masing. Sesiapa yang ingin mencuba..
Selamat mencuba!!!!. 



2 comments:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails