NASI
MENTEGA GAJUS - Amy.
Bahan-bahan:
4
cawan beras basmathi – rendam (3-4 jam) dan tos
4
cawan air
3
sudu besar mentega
1
cawan susu cair
2
helai daun pandan - disimpul
1
sudu kecil garam
20gm
gajus goreng (beli ready made aje)
Sedikit
kismis hitam
2
kuntum bunga lawang
3
kuntum buah pelaga
3
kuntum bunga cengkih
1
inci kayu manis
1
labu bawang besar - dimayang
Bahan
dikisar/tumbuk
3
ulas bawang putih
5
biji bawang merah
1
inci halia
2
sudu besar udang kering
Cara-cara:
1.
Panaskan butter dalam
periuk, tumis bahan kisar
hingga wangi.
2.
Masukkan rempah tumis
sekawan (bunga lawang
Cengkih,
kayu manis, buah pelaga dan bawang besar.
Goreng hingga
naik bau.
3.
Masukkan air dan garam.
4.
Masukkan beras dan dikacau
seketika. Masukkan susu,
dan daun pandan. Masak nasi seperti biasa.
5.
Bila nasi hampir kering
masukkan kismis dan biarkan sebentar hingga nasi masak.
6.
Gembur kan nasi guna garfu
perlahan–lahan,baru
bubuh gajus goreng.
Assalamualaikum...nasi mentega..buat kawan ngan ayam masak merah best gak ni
ReplyDeleteWaalaikummusalam, memang ayam masak merah sesuai dengan pelbagai nasi...tapi hari tu buat dengan ayam masam manis. TQ sbb jenguk blog ni.
ReplyDelete