Thursday, February 28, 2013

Daging Masak Kuzie Pak Engku



DAGING MASAK KUZI PAK ENGKU
Bahan-bahan:
1 kg daging di potong 20
4 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan susu pekat
½ sudu teh garam
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
dan bunga cengkih secukupnya
750 ml air
Bahan kisar
15 ulas bawang putih
2 inci halia - dikisar
½ biji bawang merah | di buat bawang goreng
4 sudu makan rempah kuzi
½ tin susu cair
3 sudu makan tomato sos
100 gm badam biji | di buang kulit
100 gm kismis
100 gm badam serbuk

Cara memasak:
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga,
bunga lawang dan bunga cengkih.
Masukkan daging dan air, biarkan daging
masak sehingga empuk. Jika air kering tambahkan
air lagi sehingga empuk.
Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan
sedikit air.
Apabila naik minyak masukkan bawang goreng
yang di kisar, badam biji, kismis, tomato sos, susu cair,
susu pekat dan garam. Gaul sebati sehingga pekat.
Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam
yang digaul rata.
Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails