Jadi
hari ni saya masukkan beberapa resepi.
Terung
Bakar Air Asam Jawa – Amy.
Bahan-bahannya:
4
biji terung
1
biji tomato
2
ulas bawang merah
10
biji cilipadi
250ml
air asam jawa yang pekat
Sedikit
belacan bakar
garam,
gula secukup rasa
Cara-cara
1. Cuci
bersih terung dan toskan.
2. Bakar
terung hingga masak di atas api
yang kecil.
3. Buang
kulit / kupas kulit terung ketika
panas dan
susun di tas pinggan.
4. Guna
air masak untuk bancuhan air asam.
5. Bawang
merah, cili padi, tomato, dihiris /
cincang
halus.
6. Satukan
bahan cincang tadi ke dalam air
asam dan
juga sedikit belacan bakar, bubuh
juga garam,gula
secukup rasa.
7. Tuangkan
air asam keatas terung bakar tadi,
No comments:
Post a Comment