Bahan
- bahannya :
600
gram daging
Bahan
kisar:
8
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
4
cm halia
2
batang serai
4
cm lengkuas
15
tangkai cili kering
Bahan
tumis:
4
biji buah pelaga
1
batang kulit kayu manis
6
kuntum bunga cengkih
3
kuntum bunga lawang
Setangkai
daun kari
Bahan
lain:
1/2
cawan sos cili
2
sudu besar kicap pekat
2
sudu besar kicap cair
1
sudu besar gula merah
Sedikit
gula dan garam
Cara
Memasaknya :
1.
Daging dipotong nipis - nipis dan ketepikan.
Tumiskan
bahan - bahan kisar bersama pelaga,
kulit
kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
dan jugak daun kari, sehingga ia naik bau.
2.
Kemudian masukkan sos cili bersama kicap pekat
dan
kicap cair sambil di kacau. Masukkan sedikit
gula merah dan garam.
3.
Akhir sekali masukkan daging tadi sambil
dikacau
rata. Reneh atas api sederhana sehingga
daging
empuk. Boleh juga di tambahkan sedikit
air
jika daging lambat empuk.Masak sehingga kuah
sedikit
pekat.
No comments:
Post a Comment