Thursday, November 15, 2012

Daging Masak Hitam

                       
Bahan - bahannya :
600 gram daging

Bahan kisar:
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih 
4 cm halia 
2 batang serai
4 cm lengkuas 
15 tangkai cili kering

Bahan tumis:
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
Setangkai daun kari

Bahan lain:
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula merah
Sedikit gula dan garam

Cara Memasaknya :
1. Daging dipotong nipis - nipis dan ketepikan.
   Tumiskan bahan - bahan kisar bersama pelaga,
   kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
   dan jugak daun kari, sehingga ia naik bau.

2. Kemudian masukkan sos cili bersama kicap pekat
    dan kicap cair sambil di kacau. Masukkan sedikit
    gula merah dan garam.

3. Akhir sekali masukkan daging tadi sambil
   dikacau rata. Reneh atas api sederhana sehingga
   daging empuk. Boleh juga di tambahkan sedikit
   air jika daging lambat empuk.Masak sehingga kuah
   sedikit pekat.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails