Sambal
Kuah Kacang Berparu- Amy
Bahan
untuk paru goreng:
200
gm paru- rebus dan hiris nipis- nipis
Sedikit
garam dan kunyit
Bahan-bahan
untuk dikisar:
2
ulas bawang besar
2
ulas bawang putih
1
inci halia
2
sudu kecil ketumbar
1
sudu kecil jintan putih
1
sudu kecil jintan manis
Cara:
1.
Paru yang telah direbus dan dihiris nipis, digaul
dengan
garam dan kunyit juga bahan-bahan kisar
dan diperap terlebih dahulu 1– 2 jam.
(untuk lebih mudah buat paru berempah ini lebih
awal dan simpan dalam tempat beku).
2.
Paru yang telah diperap digoreng garing.Ketepikan.
Bahan-
bahan untuk sambal kacang:
300 gm kacang tanah- goreng dalam minyak panas.
300 gm kacang tanah- goreng dalam minyak panas.
100
gm cili kering – dikisar dan ketepikan.
Bahan-bahan
dikisar:
4
biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2
inci lengkuas
1
inci halia
2
sudu besar udang kering
Bahan
lain:
2 batang serai diketuk
2 batang serai diketuk
3
sudu besar gula merah
garam dan gula secukupnya
air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya
air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis
Caranya:
1.Kacang yang telah digoreng, ditoskan kemudian kisar.
2.Panaskan
minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga
naik bau, masukkan cili kering yang telah
dikisar tadi
bersama serai yang telah diketuk, biarkan
hingga
wangi.
3.Masukkan
kacang tanah dan kacau sebati.Masukkan
sedikit air jika perlu sehinggaa terbit
minyak.
4.Masukkan air asam jawa, gula merah,garam dan gula
4.Masukkan air asam jawa, gula merah,garam dan gula
pasir secukup rasa dan kacau sebati. Masak atas
api
kecil dan hendaklah sentiasa di kacau supaya jangan
hangus.
5.Apabila
telah naik minyak, masukkan paru yang telah
siap digoreng, ratakan biarkan mendidih. Barulah
diangkat.
*Kacang tanah yang di goreng dengan minyak
menjadikan
kuah kacang tahan lama (lambat
untuk basi), berbanding kacang tanah yang
disangai tanpa minyak.
No comments:
Post a Comment