Bahan-bahan:
300gm
daging ~ dihiris, direbus dan masukkan sedikit
pewarna merah (air
rebusan diketepikan dan jangan dibuang)
Bahan
dikisar:
3
ulas bawang putih
2
batang serai
2
sm halia
Bahan
lain:
1
biji bawang besar ~ dihiris
1
biji lada hijau @ 1/2 biji capsicum ~ dihiris
2
sudu besar cili kisar
2
sudu cili sos
2
sudu besar sos tiram
½
sudu besar kicap manis
2
batang serai di ketuk
3-4
helai daun limau purut
Garam
dan gula secukup rasa
Sedikit
minyak
Cara
penyediaan:
1.
Panaskan minyak, tumis
bahan kisar sehingga bau wangi.
2. Masukkan
cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak
3.
Masukkan sos tiram, sos
cili dan kicap manis. Kacau
seketika.
4. Masukkan
air rebusan daging tadi, kemudian masukkan
daun limau
purut dan serai ketuk, gaul rata.
5.
Masukkan daging yang
telah dihiris, perasakan dengan
garam dan gula
secukup rasa.
6.
Masukkan hirisan cili hijau
@ capsicum, hirisan bawang
besar dan pekatkan kuahnya.
7.
Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment