Friday, November 16, 2012

Daging Masak Merah

Daging Masak Merah - Amy


Bahan-bahan:
300gm daging ~ dihiris, direbus dan masukkan sedikit 
pewarna merah (air rebusan diketepikan dan jangan dibuang)

Bahan dikisar:
3 ulas bawang putih 
2 batang serai
2 sm halia

Bahan lain:
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 biji lada hijau @ 1/2 biji capsicum ~ dihiris
2 sudu besar cili kisar
2 sudu cili sos
2 sudu besar sos tiram
½ sudu besar kicap manis
2 batang serai di ketuk
3-4 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak

Cara penyediaan:

1.    Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga bau wangi.
2.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak
3.   Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis. Kacau 
    seketika.
4.  Masukkan air rebusan daging tadi, kemudian masukkan 
    daun limau purut dan serai ketuk, gaul rata.
5.   Masukkan daging yang telah dihiris, perasakan dengan 
    garam dan gula secukup rasa.
6.   Masukkan hirisan cili hijau @ capsicum, hirisan bawang 
    besar dan pekatkan kuahnya.
7.   Siap untuk dihidang.
 


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails