MEE GORENG KAMPUNG - Amy
Bahan2nya:
1 bungkus mee (dibasuh untuk buang rasa kapur)
3 sudu besar cili kisar
1 paket bebola ikan
2 keping fish cake
4 – 5 ekor sotong – dihiris bulat
Sayur sawi
Sedikit minyak
Sedikit kicap
Garam secukup rasa
Bahan di tumbuk/kisar:-
Bahan di tumbuk/kisar:-
3 sudu besar ikan bilis
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Caranya:
Panas minyak, tumis bahan tumbuk, kacau hingga naik bayu.
Masukkan cili kisar, sotong, bebola ikan, fish cake.
Masukkan sedikit garam.
Kemudian masukkan mee kacau sebati.
Masukkan sayur sawi, tuang sedikit kicap.
Kacau mee biar rata rasanya.
Tutup api, boleh dihidangkan.
* Mee goreng kampung yang telah di modenkan...moden???? Ini cara lama, dulu kalau nak jadikan rencah mesti ikan bilis di jadikan bahan rencah, untuk masak mihun @ mee,,,dulu-dulu ikan bilis adalah makanan bagi rakyat marhaen, itulah yang paling murah jika dibandingkan ayam atau daging..zaman saya kecil dulu, walaupun besar di Kuala Lumpur, nak makan daging ayam, kena tunggu Hari Raya atau saudara jauh datang berkunjung ke rumah, baru rasa lauk ayam, ayam yang dipelihara sendiri oleh ayah. Bezanya adalah dalam mee ni ada fish ball dan fish cake...dulu-dulu mana ada benda ni...
No comments:
Post a Comment