Kek Pisang Gebu – Amy – Resepi asal Cik Ann
-periuktanah.blogspot.com
Bahan-bahan:
4
biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1
cawan gula pasir
1
cawan minyak masak
4
biji telur gred A
1
1/2 cawan tepung gandum *diayak bersama
1
sudu teh baking powder *
1
sudu teh soda bikarbonat*
1
sudu besar air limau nipis/lemon
1
sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1.
Panaskan oven ke suhu 185’ C api atas bawah.
2.
Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan
margerin dan alas kertas minyak atau
kertas biasa AA
3.
Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender'
hingga putih. (3-5 minit)
4.
Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran
tepung. Kacau rata dengan senduk.
5.
Masukkan pisang, esen pisang dan air limau.
Gaul sebati.
6.
Tuang adunan ke dalam loyang dan masak
dalam oven selama 45 minit atau kek
keperangan.
Tips: Cucuk bahagian tengah kek untuk
mengetahui kek masak atau tidak.
mengetahui kek masak atau tidak.
Letakkan kek di rak paling bawah oven
(kalau guna oven elektrik 21 l) api atas
bawah sepanjang proses untuk hasil
memuaskan.
memuaskan.
No comments:
Post a Comment