Monday, September 24, 2012

Kek Pisang Gebu Dan Mudah


Kek Pisang Gebu – Amy – Resepi asal Cik Ann
-periuktanah.blogspot.com

Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum *diayak bersama
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu besar air limau nipis/lemon
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185’ C api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan
    margerin dan alas kertas minyak atau
    kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender'
    hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran
    tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau.
    Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak
    dalam oven selama 45 minit atau kek
    keperangan.
    Tips: Cucuk bahagian tengah kek untuk 
          mengetahui kek masak atau tidak.
          Letakkan kek di rak paling bawah oven
         (kalau guna oven elektrik 21 l) api atas
         bawah sepanjang proses untuk hasil 
         memuaskan.
** Memang mudah buat kek ni..sekejap je dan
    hasilnya, lembut dan gebu aje...Terima kasih 
    Cik Ann dan juga adiknya sebab kongsi
    resepi sedap dan mudah ni.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails