Pecal Sayur- Amy
Bahan
A ( kuah)
Untuk
di goreng dengan sedikit minyak dan dikisar
5-6
tangkai cili kering
6
biji cili padi
3
ulas bwg putih
6
ulas bwg merah
1
inci belacan
Bahan
B
350
gm kacang tanah di goreng tanpa minyak
dan
di kisar kasar
gula
putih ( secukup rasa)-
garam
(secukup rasa)
air
asam jawa (secukupnya)
2
cwn air
Cara:
1.Campurkan
semua bahan A dan bahan B.
Masak sehingga mendidih dan pekat sedikit.
Sejukkan.
Bahan
Sayur:
100
gm taugeh di celur
100
gm kangkung di celur
50
gm kacang panjang – di hiris dan dicelur
1
biji timun di hiris
2
ketul tauhu di goreng dan di hiris nipis
1/2
biji sengkuang di hiris memanjang
Cara:
1.
Susun kesemua sayur didalam pinggan.
2.
Tuangkan kuah keatasnya.
3.
Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment