Monday, September 17, 2012

Pecal Sayur


Pecal Sayur- Amy
Bahan A ( kuah)
Untuk di goreng dengan sedikit minyak dan dikisar
5-6 tangkai cili kering
6 biji cili padi
3 ulas bwg putih
6 ulas bwg merah
1 inci belacan
Bahan B
350 gm kacang tanah di goreng tanpa minyak
dan di kisar kasar
gula putih ( secukup rasa)-
garam (secukup rasa)
air asam jawa (secukupnya)
2 cwn air
Cara:
1.Campurkan semua bahan A dan bahan B.
   Masak sehingga mendidih dan pekat sedikit.
   Sejukkan.
Bahan Sayur:
100 gm taugeh di celur
100 gm kangkung di celur
50 gm kacang panjang – di hiris dan dicelur
1 biji timun di hiris
2 ketul tauhu di goreng dan di hiris nipis
1/2 biji sengkuang di hiris memanjang

Cara:

1. Susun kesemua sayur didalam pinggan.
2. Tuangkan kuah keatasnya.
3. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails