Mi Kari Sambal Udang _ Amy
Bahan :
500 gm mi kuning atau mihun – dicelur dulu
Bahan Hiasan :
1 pokok daun sup dan daun bawang
1 mangkuk kecil bawang goreng
3 biji cili merah
Bahan :
500 gm mi kuning atau mihun – dicelur dulu
Bahan Hiasan :
1 pokok daun sup dan daun bawang
1 mangkuk kecil bawang goreng
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji telur rebus – di belah dua
1 ikat daun sawi - dicelur
2 biji telur rebus – di belah dua
1 ikat daun sawi - dicelur
1 mangkuk taugeh - dicelur
180 gm isi ayam - ayam ni digoreng dahulu
180 gm isi ayam - ayam ni digoreng dahulu
dan siat ambil isinya
5 biji limau kasturi
Cara:
Sediakan mi dan bahan lain seperti di atas, ketepikan dulu
Sementara menyediakan kuahnya.
BAHAN KUAH :
3 ulas bawang putih }ditumbuk halus
5 ulas bawang merah }
BAHAN KUAH :
3 ulas bawang putih }ditumbuk halus
5 ulas bawang merah }
1 inci halia
3 sudu besar cili kisar
1 paket kecil rempah kari daging }
jadikan pes
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang,
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang,
buah pelaga, cengkih
180 gm udang hidup } direbus dan diblend bersama
180 gm udang hidup } direbus dan diblend bersama
kulit udang dan tapis buang hampasnya
1 cawan isi kerang
500 gm santan (santan pekat dan santan cair (1 biji kelapa)
1-2 tangkai daun kari
4 keping taupok – tauhu kering goreng
2 keping Fish cake
1 cawan isi kerang
500 gm santan (santan pekat dan santan cair (1 biji kelapa)
1-2 tangkai daun kari
4 keping taupok – tauhu kering goreng
2 keping Fish cake
1 paket fish ball
Asam keping
Asam keping
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
CARA :
Tumis bahan kisar (bawang merah, putih dan halia )bersama
CARA :
Tumis bahan kisar (bawang merah, putih dan halia )bersama
rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan rempah kari tadi serta cili kisar dan daun kari,
Masukkan rempah kari tadi serta cili kisar dan daun kari,
biarkan sekejap hingga wangi. (Kacau
hingga pecah minyak)
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, taupok, asam keping
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, taupok, asam keping
dan masukkan garam.
Bila mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak
Bila mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak
dan tutup api.
Bahan Sambal Udang :
Bahan Sambal Udang :
½ cawan udang kering kisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 sudu besar cili kisar
2 keping asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam, gula
Cara:
Tumis cili kisar hingga garing
Masukkan udang kering, gula, garam
dan asam keping
Kacau sehingga pecah minyak
Cara Menghidangkan:
Letakan mi dalam mangkuk, curahkan kuah
dan isinya,
Letakkan tauge, daun sawi, isi ayam,tabur
cili merah,
cili hijau, bawang goreng, daun
sup/bawang, telur rebus
dan hirisan limau
kasturi. Hidangkan bersama sambalnya.
Nampak sedap jerk...
ReplyDeleteMmmmm...mmg sedap cubalah resepi ni.....
ReplyDelete