Mee Rebus Singapura - Amy
Bahan-bahannya
600 gm mee kuning, dicelur
300 gm daging tetel (rebus sehingga empuk)-
air rebusan daging di simpan untuk buat kuah.
Bahan-bahannya
600 gm mee kuning, dicelur
300 gm daging tetel (rebus sehingga empuk)-
air rebusan daging di simpan untuk buat kuah.
Bahan untuk
di kisar:
1 biji ubi keledek, direbus terlebih dahulu
1/2 botol kecil taucu, dicuci dahulu
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 batang serai
1/2 cawan udang kering (rendam sekejap)
1 biji ubi keledek, direbus terlebih dahulu
1/2 botol kecil taucu, dicuci dahulu
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 batang serai
1/2 cawan udang kering (rendam sekejap)
Bahan lain:
1 bungkus rempah kari daging
1 cawan air asam jawa
garam, gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan Hiasan
2 keping tauhu yang digoreng, dipotong kecil
1 ikat daun bawang dan daun sup, dimayang
1 ikat daun kucai- dimayang
1 mangkuk kecil bawang goreng
2 biji telur direbus, dibelah dua
2 biji cili hijau dan cili merah, dihiris
1 mangkuk taugeh, dicelur
2 biji limau kasturi, dibelah dua
1 bungkus rempah kari daging
1 cawan air asam jawa
garam, gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan Hiasan
2 keping tauhu yang digoreng, dipotong kecil
1 ikat daun bawang dan daun sup, dimayang
1 ikat daun kucai- dimayang
1 mangkuk kecil bawang goreng
2 biji telur direbus, dibelah dua
2 biji cili hijau dan cili merah, dihiris
1 mangkuk taugeh, dicelur
2 biji limau kasturi, dibelah dua
Cara
Menyediakan
Bahan Hiasan:
Daun bawang,daun sup dan daun kucai, cili hijau dan
merah di mayang halus. Telur rebus dibelah dua dan
tauhu digoreng dan dipotong kecil. Taugeh celur,
limau kasturi belah dua, dan bawang goreng, semua ini
ketepikan dahulu.
Bahan Hiasan:
Daun bawang,daun sup dan daun kucai, cili hijau dan
merah di mayang halus. Telur rebus dibelah dua dan
tauhu digoreng dan dipotong kecil. Taugeh celur,
limau kasturi belah dua, dan bawang goreng, semua ini
ketepikan dahulu.
Untuk Kuah:
Ubi keledek direbus kemudian dikisar bersama bahan
kisar yang lain sehingga halus.
Selepas dikisar gaulkan dengan serbuk rempah kari daging.
Panaskan minyak tumiskan bahan-bahan kisar tadi
sehingga garing dan masukkan daging tetel, air asam
jawa dan juga air rebusan daging.
Masukkan garam, gula secukup rasa.
Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur dengan bahan hiasan
yang telah diketepikan tadi.Tuangkan kuahnya dan
masa untuk makan!!!!!
masa untuk makan!!!!!
*Ada yang bubuh tepung udang
kering/geragau
yang di goreng rangup, seakan-akan keropok...
itu lagi menambah kesedapan untuk mee rebus.
Kalau ada yang nak buat benda ni saya sertakan
resepinya:
Bahan Tepung Udang Kering - Resepi asal Diana
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering:
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan
tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan
sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena
banyak untuk menggoreng tepung ini.
Kalau ada yang nak buat benda ni saya sertakan
resepinya:
Bahan Tepung Udang Kering - Resepi asal Diana
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering:
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan
tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan
sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena
banyak untuk menggoreng tepung ini.
No comments:
Post a Comment