Bahan:
1
ekor ayam potong sederhana
Bahan
kisar:
8
ulas bwg kecil
5
ulas bwg putih
1
inci halia
6
biji badam – rendam air panas buang kulit
6
bii gajus
Bahan
tumis:
4
jenis rempah sekawan(kayu manis
bunga
lawang,buah pelaga, cengkih)
6
btg serai diketuk
Bahan
lain:
9
sudu makan serbuk rempah kari*
3
sudu serbuk cili*
1
sudu teh serbuk kunyit*
1 sudu makan serbuk jintan manis*
1 sudu makan serbuk ketumbar*
1 sudu makan serbuk jintan manis*
1 sudu makan serbuk ketumbar*
½
cawan tomato puree
½
cawan susu cair
2
cawan air
Garam
dan gula secukup rasa
Minyak
untuk menggoreng
2
biji bwg besar dihiris bulat
Cara:
1.
Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
2.
Panaskan minyak goreng ayam 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
3.
Tumis bahan kisar, campur bersama rempah
empat sekawan(kulit kayu manis, bunga
lawang
buah pelaga, kayu manis) serta serai. Kacau
rata
sehingga naik bau.
4.
Bila naik bau masukkan bahan bertanda *.
Kacau sehingga cili, segala rempah benar-benar
masak.
masak.
5.
Bila cili dah masak, masukkan tomato puree,
Masukkan ayam goreng tadi. Masukkan air. Gaul rata.
6. Masukkan susu cair, biar mendidih dan kuah memekat.
7.
Bila kuah pekat tambah garam dan gula. Kacau rata.
8 Akhir sekali masukkan bawang besar, kacau
sebentar.
Gaul rata. Angkat dan sedia untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment