Saturday, October 27, 2012

Ayam Masak Ros


Ayam Masak Ros –Amy
Bahan:
1 ekor ayam potong sederhana
Bahan kisar:
8 ulas bwg kecil
5 ulas bwg putih
1 inci halia
6 biji badam – rendam air panas buang kulit
6 bii gajus
Bahan tumis:
4 jenis rempah sekawan(kayu manis
bunga lawang,buah pelaga, cengkih)
6 btg serai diketuk
Bahan lain:
9 sudu makan serbuk rempah kari*
3 sudu serbuk cili*
1 sudu teh serbuk kunyit*
1 sudu makan serbuk jintan manis*
1 sudu makan serbuk ketumbar*
½ cawan tomato puree
½ cawan susu cair
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
2 biji bwg besar dihiris bulat
Cara:
1. Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak goreng ayam 1/2 masak.
    Angkat dan ketepikan.
3. Tumis bahan kisar, campur bersama rempah
    empat sekawan(kulit kayu manis, bunga lawang
    buah pelaga, kayu manis) serta serai. Kacau rata
    sehingga naik bau.
4. Bila naik bau masukkan bahan bertanda *.
    Kacau sehingga cili, segala rempah benar-benar 
    masak.
5. Bila cili dah masak, masukkan tomato puree,
   Masukkan ayam goreng tadi. Masukkan air. Gaul rata.
6. Masukkan susu cair, biar mendidih dan kuah memekat.
7. Bila kuah pekat tambah garam dan gula. Kacau rata.
8  Akhir sekali masukkan bawang besar, kacau sebentar.
    Gaul rata. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails