Daging
Masak Mamak - Amy
Resepi:
Maklang Sumber : Rosyanti Mahram (Rnet)
Bahan
1
kg daging lembu (direbus sampai lembut)
2
sbm serbuk cili kering
1
sk serbuk jintan putih
1
sk serbuk sajira (btk spt jintan)
Bhn
kisar*:
Halia
*
10
ulas bwg putih *
10
ulas bwg merah*
5
-10 labu bwg besar *
2
btg serai - titik
Daun
kari
Daun
pandan (simpulkan)
Daun
pudina (option) -
3/4
cwn kicap manis
1/4
cwn tomato puri -
1
sb minyak sapi (option) –saya guna mentega
1
cwn bwg goreng (tumbuk halus)
sedikit
air asam jawa
4
sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis
/buah
pelaga/cengkih)
Cara
1. Panaskan
minyak + mentega (minyak sapi).
2. Masukkan
bahan kisar, 4 sekawan, daun pandan,
serai, serbuk cili, jintan putih dan
sajira...kacau
dan biar hingga naik aromanya.
3. Masukkan
daging dan airnya sekali.
4. Bila
daging dah lembut dan rempah dah naik
minyak,
tambahkan bwg besar hiris, kicap,
daun kari
dan biarkan daging itu empuk sekejap.
5. Masukkan
tomato puri, daun pudina dan air
asam jawa.
6. Tambahkan
garam secukup rasa.
7. Bila
kuah agak-agak kering, masukkan bawang
goreng yang
ditumbuk tadi,untuk pekatkan kuah.
No comments:
Post a Comment