Bahan-bahannya:-
500
gm ayam – dipotong
500ml
santan
500
gm nangka muda – dipotong kecil dan dibersihkan
15
ulas cili padi * ditumbuk
4
cm kunyit hidup*
2
inci halia*
2
batang serai diketuk
1
helai daun kunyit disiat
400
ml air
Garam
secukup rasa.
Cara:-
1. Nangka
muda di potong 4 cm, direbus empuk.
Ketepikan.
2. Ayam
dibersihkan dipotong kecil.Masukkan
ke dalam periuk.Masukkan
air.
3. Masukkan
bahan tumbuk yang bertanda*.
Didihkan.
4. Masukkan
santan, serai ketuk, daun kunyit,
Nangka muda yang telah direbus, garam
secukup rasa.
5. Kecilkan
api dan kacau perlahan sehingga masak
dan kuahnya
pekat.Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment