Gulai
Pisang Muda Ikan Talang - Amy
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda (pisang sayur)
4-5 keping hirisan ikan talang masin
3 cawan santan pekat
2 helai daun kunyit
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda (pisang sayur)
4-5 keping hirisan ikan talang masin
3 cawan santan pekat
2 helai daun kunyit
2
batang serai – di titik
garam secukup rasa
Bahan mesin
20 -25 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa
Bahan mesin
20 -25 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
Segenggam
ikan bilis
Cara
1. Pisang dibuangkan kulit, potongkan dan rendam
1. Pisang dibuangkan kulit, potongkan dan rendam
dalam air.
2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk dan
2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk dan
santan.
3. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana kecil.
3. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana kecil.
Masukkan pisang, serai dan daun kunyit.
4. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan pisang
lembut.
5. Masukkan ikan masin talang, juga tambah garam
5. Masukkan ikan masin talang, juga tambah garam
jika perlu.
* semenjak dua menjak ni masak lauk kampung sebab
dah lama tak makan lauk macam ni...nak menunggu
hubby dan anak-anak pandai makan segala lauk
kampung ni...memang payahlah...jadi lauk-lauk macam
ni ...setahun sekali je kut...di masak pasal...yang lain
tak reti...hmmmmm....!!!!
No comments:
Post a Comment