Saturday, October 13, 2012

Gulai Pisang Muda Ikan Talang


Gulai Pisang Muda Ikan Talang - Amy

Bahan-bahan
1 sikat pisang muda (pisang sayur)
4-5 keping hirisan ikan talang masin
3 cawan santan pekat
2 helai daun kunyit
2 batang serai – di titik
garam secukup rasa

Bahan mesin
20 -25 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
Segenggam ikan bilis

Cara
1.
Pisang dibuangkan kulit, potongkan dan rendam 
    dalam air.
2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk dan 
   santan.
3. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana kecil.
   Masukkan pisang, serai dan daun kunyit. 
4. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan pisang 
   lembut.
5. Masukkan ikan masin talang, juga tambah garam 
   jika perlu.
* semenjak dua menjak ni masak lauk kampung sebab 
dah lama tak makan lauk macam ni...nak menunggu 
hubby dan anak-anak pandai makan segala lauk 
kampung ni...memang payahlah...jadi lauk-lauk macam
ni ...setahun sekali je kut...di masak pasal...yang lain
tak reti...hmmmmm....!!!!



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails