Tuesday, October 30, 2012

Nasi Lemon Kismis


Nasi Lemon Kismis – Amy
Resepi asal Chef Sabri Hassan

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi (cuci dan rendam 1-2 jam
Kemudian toskan)
3 cawan air
80 gm mentega
6 sudu makan minyak zaitun@ minyak Mazola

Bahan di hiris:
2 ulas bawang putih – di hiris halus
5 ulas bawang merah- di hiris halus
½ inci halia-dimayang halus
1 biji lemon – dihiris nipis (asingkan 2-3 hirisan
untuk hiasan)

Bahan lain:
1-2 helai daun pandan diikat
2 batang kulit kayu manis (ukuran 2 inci)
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 kiub @ 1 sudu kecil serbuk perisa ayam
Garam secukup rasa

Bahan hiasan:
Kismis
Daun bawang
Bawang Goreng
Hirisan Lemon

Cara:

1.  Panaskan periuk, masukkan mentega, minyak
dan tumis bahan dihiris (bawang, halia,lemon)
hingga naik bau.
2.  Masukkan bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
dan daun pandan.kacau hingga naik bau.
3.  Masukkan air dan beras, kiub/serbuk perasa ayam
Juga garam kacau rata.
4.  Biarkan nasi masak, bila agak-agak kering masukkan
kismis.
5.  Hias dengan daun bawang, bawang goreng juga
   hirisan lemon sewaktu menghidang.

1 comment:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails