Friday, October 26, 2012

Puding Kek Mentega Buah Peach


Puding Kek Mentega Buah Peach – Amy

Bahan-bahan:-
1 bungkus agar-agar
1 biji kek mentega
1 tin susu cair
2 cawan gula pasir (manis ikut citarasa)
2 biji telur – di pukul rata
Sedikit esen vanila
Sedikit Pewarna
1 tin buah peach–asing jus airnya, buah bahagi dua

Cara:-
1.  Buah peach bahagi dua, asingkan separuh
Untuk hiasan dan separuh lagi dikisar.
2.  Masak agar-agar hingga mendidih.
3.  Masukkan gula pasir dan jus buah.
4.  Satukan telur yang telah dipukul dengan
   susu cair juga buah yang dikisar.
5.  Masukkan gabungan telur,susu dan buah
    ke dalam adunan agar-agar, kacau rata,
    masukkan pewarna dan biar mendidih.
6.  Sementara itu kek mentega di potong dan 
   atur dalam acuan/bekas.
7.  Susun buah peach yang tinggal ke dalam 
   acuan / bekas bulat berisi kepingan kek.
8.  Tuang adunan agar-agar tadi ke atas kek
dan hias lagi dengan buah peach dan biarkan
beku.
9.  Sejukkan puding kek di dalam peti sejuk,
       Lebih kurang 20 minit, potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails