Puding
Kek Mentega Buah Peach – Amy
Bahan-bahan:-
1
bungkus agar-agar
1
biji kek mentega
1
tin susu cair
2
cawan gula pasir (manis ikut citarasa)
2
biji telur – di pukul rata
Sedikit
esen vanila
Sedikit Pewarna
Sedikit Pewarna
1
tin buah peach–asing jus airnya, buah bahagi dua
Cara:-
1.
Buah peach bahagi dua, asingkan separuh
Untuk hiasan dan separuh lagi dikisar.
2.
Masak agar-agar hingga mendidih.
3.
Masukkan gula pasir dan jus buah.
4.
Satukan telur yang telah dipukul dengan
susu cair
juga buah yang dikisar.
5.
Masukkan gabungan telur,susu dan buah
ke dalam adunan agar-agar, kacau rata,
masukkan pewarna dan biar
mendidih.
6.
Sementara itu kek mentega di potong dan
atur dalam acuan/bekas.
atur dalam acuan/bekas.
7.
Susun buah peach yang tinggal ke dalam
acuan / bekas bulat berisi kepingan kek.
acuan / bekas bulat berisi kepingan kek.
8.
Tuang adunan agar-agar tadi ke atas kek
dan hias lagi dengan buah peach dan biarkan
beku.
9.
Sejukkan puding kek di dalam peti sejuk,
Lebih kurang 20 minit, potong dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment