Masakan Daging Kambing adalah kegemaran En.Hubby.
Nak masak daging ni kena perap paling kurang 4 jam
dengan rempah pelbagai supaya dapat mengurangkan
baunya......
Kambing Puri Berempah
Nak masak daging ni kena perap paling kurang 4 jam
dengan rempah pelbagai supaya dapat mengurangkan
baunya......
Kambing Puri Berempah
Bahan-bahannya
:-
1kg
daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub)
2
batang serai – dititik
Bahan
kisar untuk perapan:-
1
inci halia
1
labu bawang besar
4
ulas bawang putih
Bahan
lain untuk perapan:
1
sk serbuk kunyit
sedikit
garam
1/2
sk serbuk jintan putih
1/2
sk serbuk jintan manis
1/2
sk serbuk ketumbar
Gaulkan
daging kambing dengan serbuk kunyit,
Garam
dan bahan kisar di atas dan rebus dengan
sedikit
air hingga daging lembut dan airnya serap
Bahan
dikisar :-
10
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
2
inci halia
2
inci lengkuas
10
tangkai cili hijau
1
pokok daun ketumbar
1
pokok daub pudina
2
helai daun limau purut
1
pokok daun parsli
Bahan
tumis:-
½
cawan minyak sapi
Rempah
4 sekawan - (1 keping kayu manis,
1
bunga lawang, 3 biji buah pelaga,
3-4
kuntum bunga cengkih)
2
batang serai dititik
2
helai daun pandan – disimpul
½
cawan rempah beriani
3
sudu besar kerisik
1
tangkai daun kari
½
cawan tomato puri
1
tin susu cair
3
sudy besar jus limau
2
sudu besar madu
4
cawan air
Garam
dan gula secukupnya
Bahan
lain:
2
tangkai cili merah (dihiris)
½
cawan bawang goreng
Cara-cara
memasaknya :-
1.
Panaskan minyak sapi tumis rempah 4 sekawan
(kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
serai dititik, daun pandan dan bahan kisar hingga
garing.
2.
Masukkan rempah beriani dan kerisik dan daun
kari kacau rata.
3.
Masukkan pula tomato puri, susu cair, jus limau
nipis, daging, madu, garam dan air. Gaul rata.
4.
Kecilkan api, masak hingga mendidih dan pekat.
5.
Masukkan bawang goreng, hirisan cili, Gaul sebati
dan biarkan seketika. Padamkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment