Wednesday, March 13, 2013

Sos Black Pepper Bercendawan

Satu lagi resepi bila tak nak masak nasi...

Sos Black Pepper Bercendawan

Bahan-bahan:
2 camb mentega
1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
2 camb tepung gandum
500ml air rebusan ayam atau guna kiub ayam
2-3 camb kicap pekat
1 camb oregano atau mix herbs
2 camb serbuk lada hitam
1 cawan cendawan butang - dihiris

Cara:
1.  Panaskan mentega, tumiskan bawang besar
   sehingga wangi .
2.  Masukkan pula tepung dan kacau sebati.
3.  Masukkan air rebusan ayam, kicap pekat, serbuk
Lada hitam, oregano (jika suka). Kacau rata.
4.  Akhir sekali masukkan hirisan cendawan butang.
5.  Kacau dan biarkan kuah pekat.
6.  Hidangkan dengan chiken chop, steak juga
sampingan lain seperti kentang goreng, coleslaw,
kacang panggang.

1 comment:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails