memasak nasi.
Spaghetti Bolognaise
Bahan-bahan:-
1
paket spaghetti
½
paket daging kisar/cincang
500
gm tomato puree
3
ulas bawang putih - dicincang
1
labu bawang besar – dicincang
3
biji buah tomato, didadu
sedikit
air
1
sudu teh serbuk Oregano
1
sudu teh serbuk lada hitam
garam
dan gula secukupnya
sedikit
olive oil untuk menumis
Cara-cara:
1. Didihkan air bersama sedikit garam dan minyak
zaitun.
Masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut.
2. Tuskan spaghetti danketepikan.
3. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga
naik bayu. Masukkan buah tomato, masak
hingga layu.
4. Masukkan daging cincang/kisar, gaul rata.
5. Masukkan sos tomato puree, tunggu sehingga
daging
masak.
6. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano,
garam
dan gula, kacau seketika.
7. Tambahkan sedikit air. Biarkan mendidih.
Apabila
masak, tuangkan sos ke atas spaghetti dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment