Bahan-bahan:
2
cawan beras basmathi (direndam & dibersihkan )
3
cawan air stok daging/ayam
150
gram hirisan daging yang telah direbus empuk
150
gram cendawan butang – dihiris
100
gram kacang peas
2
sudu besar sos cili
1
sudu besar sos tiram
5
biji bawang merah – hiris
3
ulas bawang putih
2cm
halia - hiris
2
tangkai kayu manis dan buah pelaga
garam
- jika perlu
bawang
goreng
sedikit gajus goreng
1
tangkai daun sup/bawang
2
sudu besar mentega/marjerin
Cara:
1.
Panaskan mentega, tumiskan bawang merah,
bawang putih, halia, buah pelaga dan kulit
kayu
manis.
2.
Masukkan beras dan stok daging/ayam, hirisan daging.
3.
Masukkan cendawan butang, kacang peas,sos cili dan
sos tiram dan garam secukupnya.
4.
Gaul rata biar sehingga nasi masak.
5. Taburkan bawang goreng, daun sup/bawang dan gajus
goreng ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment