Bahan-Bahan:
2-3 keping ikan masin (potong 4 segi)
1 biji nanas muda (size kecil)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
10 biji cili padi
2-3 keping ikan masin (potong 4 segi)
1 biji nanas muda (size kecil)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
10 biji cili padi
1 cawan santan pekat
1 batang serai (dititik)
asam keping (1 keping)
daun kunyit – di koyak
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia
1 batang serai (dititik)
asam keping (1 keping)
daun kunyit – di koyak
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia
dan cili padi dikisar.
2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk,
2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk,
bersama-sama
bahan yang dimesin.
3. Masukkan serai, asam keping, nanas serta ikan.
4. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang
3. Masukkan serai, asam keping, nanas serta ikan.
4. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang
sederhana.
5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tambah
5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tambah
gula
dan garam secukup rasa. Angkat dan bolehlah
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment