Kuih
yang menjadi favourite En.Hubby...ada macam-
macam
resepi tapi yang ini paling mudah...
Kuih
Koleh Kacang
Bahan
A:-
1
cawan santan pekat - masak untuk tahi minyak
(jika
ingin lebih tahi minyak jadikan 2 cawan)
Bahan
B:-
1
cawan gula merah
2
sb gula pasir
1
cawan air
2
helai daun pandan - disimpul
Bahan
C:-
2
cawan santan
1
cawan tepung kacang hijau
Secubit
garam
Cara-cara
1.
Masak bahan A sehingga menjadi tahi minyak.
2.
Ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan
lebihan minyaknya dalam kuali.(Anggaran
minyak
-2 sudu besar)
Lebihan minyak yang lain di sapu pada
loyang.
3.
Masak bahan B menjadi air gula.(Campuran gula
merah, gula pasir, air dan daun pandan)
4.
Setelah gula larut, sejukkan dan ketepikan seketika.
5.
Satukan bahan B dan bahan C (air gula merah,
Tepung kacang hijau, santan, garam) di
dalam
satu bekas dan kacau hingga sebati.
6.
Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yang berisi
Lebihan minyak kelapa tadi. Kacau selalu
supaya
tidak bergentel.
7.
Masak sehingga pekat, menggelembung dan agak
berkilat.
8.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu
dengan lebihan minyak tadi.
9.
Taburkan dengan tahi minyak di atas kuih,
Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment