Thursday, March 14, 2013

Kuih Koleh Kacang


Kuih yang menjadi favourite En.Hubby...ada macam-
macam resepi tapi yang ini paling mudah...
Kuih Koleh Kacang
Bahan A:-
1 cawan santan pekat - masak untuk tahi minyak
(jika ingin lebih tahi minyak jadikan 2 cawan)
Bahan B:-
1 cawan gula merah
2 sb gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul
Bahan C:-
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
Secubit garam
Cara-cara
1. Masak bahan A sehingga menjadi tahi minyak.
2. Ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan
   lebihan minyaknya dalam kuali.(Anggaran minyak
   -2 sudu besar)
   Lebihan minyak yang lain di sapu pada loyang.
3. Masak bahan B menjadi air gula.(Campuran gula
    merah, gula pasir, air dan daun pandan)
4. Setelah gula larut, sejukkan dan ketepikan seketika.
5. Satukan bahan B dan bahan C (air gula merah,
    Tepung kacang hijau, santan, garam) di dalam 
    satu bekas dan kacau hingga sebati.
6. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yang berisi
    Lebihan minyak kelapa tadi. Kacau selalu supaya
    tidak bergentel.
7. Masak sehingga pekat, menggelembung dan agak
    berkilat.
8. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu
    dengan lebihan minyak tadi.
9. Taburkan dengan tahi minyak di atas kuih,
    Sejukkan sebelum dipotong.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails