Cream Puff - Iqa Najiha
Pastry
choux (cream puff)
125g tepung gandum
10g gula kastor
3g garam
85g mentega
200ml air
4 biji telur
1. Panaskan oven 200 ° c.
2. Panaskan mentega dan air di dalam periuk
125g tepung gandum
10g gula kastor
3g garam
85g mentega
200ml air
4 biji telur
1. Panaskan oven 200 ° c.
2. Panaskan mentega dan air di dalam periuk
sehingga
mendidih.
3. Sebaik sahaja mendidih, masukkan gula, garam
dan tepung. Kacau
dengan senduk kayu. Kacau
sentiasa sehingga doh
lekang dari sisi periuk dan
membentuk bebola
doh yang licin.(Tidak melekat
diperiuk).
4. Pindahkan adunan doh ke dalam mangkuk
adunan
dan pukul dengan
pengadun elektrik.(Pengadun
elektrik kecil) Jika
size pengadun besar doublekan
resepi. Untuk suamkan
doh yang panas tadi.
5. Setelah doh suam, masukkan telur satu demi satu
5. Setelah doh suam, masukkan telur satu demi satu
pukul sehingga mendapat
pes yang pekat dan
melekit.
6. Masukkan adunan ke dalam beg paiping dan
6. Masukkan adunan ke dalam beg paiping dan
paipkan doh ke dulang
pembakar yang dialas
dengan kertas minyak.
Jika tak alas, sapu dulang
pembakar dengan
majerin. Jarakkan antara
bebola doh sebanyak 2
inci.
7. Renjiskan sedikit air ke atas kertas baking dan
7. Renjiskan sedikit air ke atas kertas baking dan
bebola pastri choux
(ini menghasilkan stim dan
menggalakkan pastri
menaik).
8. Bakar dalam ketuhar pada 200°c selama 20
8. Bakar dalam ketuhar pada 200°c selama 20
minit atau sehingga pastri
naik dan keemasan.
Kurangkan suhu kepada
120°c dan bakar selama
15-20 minit.
9. Setelah masak, sejukkn puff. Buat lubang kecil
di bawah puff, atau di belah separuh puff,
untuk di pipekan
filling krim kastard atau
krim pilihan
mengikut citarasa sendiri.
(Nota: Jangan
sekali-kali membuka pintu ketuhar
semasa pastri choux
sedanag dibakar. Suhu yang
tinggi menyebabkan
pastri naik, manakala suhu
rendah membuatkan
pastri garing di luar dan
berongga di dalam.
Jika pintu oven dibuka ini
menyebabkan pastri
boleh mengempis dan tidak
naik.)
Inti Krim Kastard:
30 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
50 gm susu tepung
450 gm air
100 gm gula
10 gm majerin
Cara:
1. Bancuh susu tepung dan air.
2. Campurkan tepung kastad dan tepung jagung
dengan 80 % bancuhan susu.(Tinggalkan 20%
bancuhan susu).
3. Panaskan bancuhan 80% susu, bersama gula.
4. Selepas itu bancuhan tersebut campurkan
dengan bancuhan susu yang tinggal 20% tadi.
5. Kacau sebati campuran tersebut dan tuang semula
ke dalam periuk.
6. Masak hingga pekat.
Inti Krim Kastard:
30 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
50 gm susu tepung
450 gm air
100 gm gula
10 gm majerin
Cara:
1. Bancuh susu tepung dan air.
2. Campurkan tepung kastad dan tepung jagung
dengan 80 % bancuhan susu.(Tinggalkan 20%
bancuhan susu).
3. Panaskan bancuhan 80% susu, bersama gula.
4. Selepas itu bancuhan tersebut campurkan
dengan bancuhan susu yang tinggal 20% tadi.
5. Kacau sebati campuran tersebut dan tuang semula
ke dalam periuk.
6. Masak hingga pekat.
No comments:
Post a Comment