Bahan-bahan:
1
ekor ayam – dipotong sederhana
3
cawan santan
2
sudu besar kerisek
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
Garam
dan gula secukup rasa
Sedikit
air asam jawa
3
kuntum bunga lawang
3
sm kulit kayu manis
3
biji buah pelaga
Bahan
dikisar:
15
biji cili padi,
10
biji cili merah
10
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
2
batang serai
1 /2 inci kunyit
1 /2 inci halia
1 /2 inci lengkuas
2 sudu besar ketumbar biji
1
sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan putih
Cara
menyediakan:
1.
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga
naik bau dan garing.
2.
Setelah itu masukkan ayam, santan dan biarkan ia
sehingga agak empuk.
3.
Masukkan daun kunyit, kerisik, air asam dan garam,gula
secukup rasa.
4.
Biarkan sehingga agak kering baru diangkat dan
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment