SAMBAL TUMIS UDANG - Amy
Bahan
1 kg udang kelabu
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b air asam jawa
minyak masak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar
20 biji cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm belacan [jika suka]
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
1 kg udang kelabu
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b air asam jawa
minyak masak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar
20 biji cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm belacan [jika suka]
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan air asam, garam dan gula. Kacau rata.
2. Masukkan air asam, garam dan gula. Kacau rata.
3. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
4. Masukkan udang dan bawang besar.
5. Masakan sehingga udang membulat (tanda masak).
6. Angkat dan hidangkan.
4. Masukkan udang dan bawang besar.
5. Masakan sehingga udang membulat (tanda masak).
6. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment