Nasi
Tomato Segar - Amy
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi
2 cawan beras basmathi
2
cawan air
½
cawan susu cair
2
biji tomato segar dicincang
1
labu bawang besar – di mayang
Bahan
Tumis:-
2
ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang merah*
½
inci halia* (bahan bertanda* dikisar)
2
kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 sm kulit kayu manis
2 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar minyak sapi
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 sm kulit kayu manis
2 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar minyak sapi
Cara
menyediakan:
1. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar kemudian
1. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar kemudian
tumiskan semua bahan kisar dan bahan tumis
yang lain
sehingga bau wangi.
2. Apabila naik baunya masukkan tomato cincang dan garam.
2. Apabila naik baunya masukkan tomato cincang dan garam.
Kemudian masukkan air, susu cair dan beras gaul
rata.
Biar
mendidih.
3. Angkat hasil tumisan masuk dalam periuk nasi dan biarkan
3. Angkat hasil tumisan masuk dalam periuk nasi dan biarkan
hingga masak.
4. Apabila nasi kering kacau nasi perlahan-lahan guna
garfu
atau senduk kayu perlahan-lahan.
5.
Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang ataupun
kismis.
* Selalu orang buat Nasi Tomato guna paste tomato puri.
Tapi kali ini saya masak guna buah tomato segar.Oleh kerana
stok daun bawang, kismis dah habis, saya hias dengan
bawang goreng buatan sendiri.
No comments:
Post a Comment