Dah jemu masak lauk ayam dan daging, masak rendang
kerang...resepi yang saya rasa semua orang tahu.
Rendang Kerang
Bahan
1 kg kerang - rebus dan ambil isi
2 cawan santan pekat-
2 sudu besar kerisik
2 helai daun limau purut - dihiris halus
1 helai daun kunyit – dihiris halus
Bahan
1 kg kerang - rebus dan ambil isi
2 cawan santan pekat-
2 sudu besar kerisik
2 helai daun limau purut - dihiris halus
1 helai daun kunyit – dihiris halus
5 sudu besar cili kering yang telah
dikisar
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
Bahan kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
Bahan kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
sehingga
naik bau wangi.
2. Masukkan cili kisar tumis hingga garing.
2. Masukkan cili kisar tumis hingga garing.
3. Masukkan santan, garam dan gula secukupnya.
4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik
minyak dan agak kering.
5. Masukkan isi kerang, kerisik, hirisan daun limau
5. Masukkan isi kerang, kerisik, hirisan daun limau
dan daun kunyit.
6. Angkat dan hidangkan.
6. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment