Makan lauk ni dirumah kakak di Klang, kalau datang
hari Sabtu atau Ahad selalu ada lauk ni atas meja, kakak
kata.."tu lauk orang kenduri"...ialah dia beli tanah dan
buat rumah disana, dimana majoritinya adalah orang
Jawa.Teringin nak makan lauk ni, jadi saya kenalah buat
sendiri.
buat rumah disana, dimana majoritinya adalah orang
Jawa.Teringin nak makan lauk ni, jadi saya kenalah buat
sendiri.
SAMBAL
GORENG JAWA – AMY
Bahan
Kisar:-
6
ulas bawang merah
5
bawang putih
1
inci halia,
1
batang serai
2
sudu besar cili kering (cili boh)
½
cawan ikan bilis/udang kering
Bahan
lain:-
1
cwn santan pekat,
2
sudu besar kicap manis
1
sudu besar air asam jawa
garam,
gula secukup rasa
Bahan
untuk di goreng
5
keping pedal ayam (rebus dulu)
5
keping hati ayam (rebus dulu)
2
kpg tempe
2
kpg tauhu
- Semua ini dipotong dadu.
100
gm udang
Bahan
campuran lain:-
3
lembar kacang panjang – potong menyerong
2
biji kentang – potong kecil dan goreng
3
keping fucuk (tauhu kering) – direndam sekejap
secekak soon - direndam
1
biji cili merah, 1 biji cili hijau (optional)
Cara-
cara :
1.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau wangi.
Masukkan cili kisar tumis sehingga garing.
2.
Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng,
kacang , cili hiris, soon, fucuk kacau
rata.
3.
Masukkan kicap,garam, gula dan santan,
baru masukkan udang. Gaul sebati.
4.
Masak hingga kering, angkat dan tutup api.
Sedap nyerrrr
ReplyDelete