Biskut
Rangup Badam – Amy - Koleksi 80an
Bahan-Bahannya:-
150 g
mentega
20g
lelemak sayuran (Crisco)
200 g
gula aising
4 biji kuning telur
1 camca
teh esen vanilla
285 g
tepung gandum
170 g
tepung jagung cap kupu-kupu ( dalam tin)
140 g
serbuk badam
Untuk
Hiasan:-
½ cawan
hirisan badam
Kuning
telur untuk sapuan
Cara
membuatnya:-
1. Pukul mentega dan gula aising hingga
berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Terus
memukul
hingga gebu.
2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama
tepung
yang telah diayak,kemudian masukkan
tepung tadi
sedikit demi sedikit ke dalam adunan
mentega,
sebatikan.
3. Bentukkan adunan, terap dengan acuan
kegemaran
dan hias dengan hirisan badam dan sapu
dengan kuning telur.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada
suhu
150C selama 12-15 minit. Ikut oven
masing-masing.
5. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan
dalam
bekas kedap udara...
No comments:
Post a Comment