Monday, August 27, 2012

Biskut Kelapa Cornflakes


Biskut Kelapa Cornflakes - Amy
Resepi asal Chef Ismail

Bahan-bahannya:
A
270 gm tepung gandum
2 cwn cornflakes dikisar halus
50gm kelapa parut kering
B
125gm mentega
100gm lelemak – (shortening)
100gm gula kastor
1 ½ camca teh esen vanilla
Hiasan:
Kelapa parut kering
Ceri hijau – dipotong halus

Cara:
1.      Ayak tepung, masukkan corn flakes dan kelapa,
        gaul dan ketepikan.
2.     Krim bahan B hingga ringan dan kembang.
3.     Campurkan bahan A ke dalam bahan B, kaup balikkan.
        Gaul hingga menjadi doh yang lembut.
4.     Ambil satu camca the adunan dan bulatkan menjadi
        bebola dan sadurkan dengan kelapa.
5.     Tekan perlahan di tengah bebola, guna hujung garpu,
        dan letak potongan ceri ditengahnya.
6.     Letak di dalam dulang pembakar yang telah dilenser,
        jarakkan biskut untuk mengembang.
7.     Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180’C
        selama 15-20 minit atau hingga kekuningan
  

1 comment:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails