Biskut Kelapa Cornflakes - Amy
Resepi asal Chef Ismail
Bahan-bahannya:
A
270 gm tepung gandum
2 cwn cornflakes dikisar halus
50gm kelapa parut kering
B
125gm mentega
100gm lelemak – (shortening)
100gm gula kastor
1 ½ camca teh esen vanilla
Hiasan:
Kelapa parut kering
Ceri hijau – dipotong halus
Cara:
1. Ayak
tepung, masukkan corn flakes dan kelapa,
gaul
dan ketepikan.
2. Krim bahan
B hingga ringan dan kembang.
3. Campurkan
bahan A ke dalam bahan B, kaup balikkan.
Gaul hingga menjadi doh yang lembut.
4. Ambil satu
camca the adunan dan bulatkan menjadi
bebola
dan sadurkan dengan kelapa.
5. Tekan
perlahan di tengah bebola, guna hujung garpu,
dan
letak potongan ceri ditengahnya.
6. Letak di
dalam dulang pembakar yang telah dilenser,
jarakkan
biskut untuk mengembang.
7. Bakar
dalam ketuhar yang bersuhu 180’C
selama
15-20 minit atau hingga kekuningan
yummeehhh!!
ReplyDelete